By

My photo
Muslim. Daughter. Malaysian. Doctor-to be.

Saturday, March 31, 2012

Beat the Procrastination !



thank you ProductiveMuslim for the cute doodle of the month !

insyaAllah, way to beat the procrastination up !

Friday, March 30, 2012

muhasabah




Hakikat by Durrani

Pabila terasa diawasi Tuhan
Rasa berdosa setiap masa
Rasa hina diri dengan Tuhan
Rasa syukur dengan nikmat Nya
Jiwa derita dengan dosa
Hati rasa kurang amal pada Nya
Itulah hakikat sifat kehambaan
Bahagia

Allah ya Allah
Mukmin sejati sentiasa waspada
Dari dosa tanpa sengaja
Apatah lagi dosa yang nyata
Umpama gunung jatuh padanya
Segala-galanya untuk Tuhannya
Jiwa derita dengan dosa
Hati rasa kurang amal pada Nya
Itulah hakikat sifat kehambaan
Bahagia
Gerak laku bertambah kaku
Lantaran nafsu yang telah jemu
Namun diriku bertambah malu
PadaMu ya rabbi
Yang miliki sifat An-Nasru

macam kena hempap dengan gunung ganang

Friday, March 23, 2012

the pillars

the night and days, subhanallah ! source

Are we still remember the 5 pillars of Islam ?

1.  Mengucap dua kalimah syahadah
2.  Sembahyang lima waktu sehari
3.  Mengeluarkan zakat
4.  Berpuasa di bulan Ramadhan
5.  Menunaikan Haji

if we claimed ourselves a true Muslim, have we completed all the pillars of Islam ? and if yes, have we done it perfectly? 

Lepas maghrib hari ni ada sharing session kat masjid Manipal by local sisters. Salah seorang dari meraka share pasal pillars of Islam, and she asked, 

"are we going to claim that we are true muslim ? but have we completed the 5 pillars of Islam ? "

at that very moment I realized, rukun Islam yang lima tu pun tak siap lagi, nak claim saya ni true muslim ? Yes I am a Muslim. tapi masih tak cukup kan ? kalau cakap pasal rukun, kena buat semua baru sah. tapi rukun Islam pun ada kelonggaran. contohnya, yang kelima iaitu menunaikan haji, tapi bagi orang-orang yang mampu.  

so kalau sebelum ni plan punya lah best nak gi sana sini, nak gi umrah pun termasuk dalam list. tapi bila fikir-fikir balik, apa kata kita dahulukan yang penting, which is haji, kan lebih elok ? kena simpan duit lah, insyaAllah. hidup kita pun tak tahu sampai mana. kena plan awal-awal, insyaAllah. moga-moga Allah permudahkan :)


p/s
Anatomy Test 1 Block 3 is over. Kena double times triple extra work nih, esp for the past 2 blocks syllabus.
Gambatte Kudasai !

Sunday, March 18, 2012

Monday, March 5, 2012

Block 3




Block 3 is here now.

No time to be wasted.
I'm gonna strive.
for Allah. For Ummah. For My Ma.

Please Madhiah,
stay on track.
keep your momentum at the very highest level.

Usaha kawkaw.
result, biar Allah yang tentukan.
part kita, buat betul-betul.




Followers