By

My photo
Muslim. Daughter. Malaysian. Doctor-to be.

Friday, December 14, 2012

tepat pada masanya




tatkala diri sedang berperang dengan exam yang sudah menunjukkan tahap kesukaran Tahun Kedua Jurusan Perubatan, alhamdulillah, di tampar hebat dengan kata-kata seseorang. kena tepat pada muka. tak sempat nak tepis-tepis lagi dah.

Allah masih lagi beri ruang masa untuk terus berjuang. 
ayuh, jangan gentar !
 teruskan langkah !
 gambatte kudasai !

p/s
mohon doa semuanya ya :)


Monday, August 20, 2012

Assalamualaikum.

Salam 1 Syawal 1433

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Akhirnya kita telah isytiharkan kemenangan pada diri kita sendiri. Sebulan berpuasa dirasakan amat sekejap. Sahur, Puasa, Terawih. Ulangan-ulangan ibadah tersebut membuat ramadhan yang lalu berlalu sangat pantas.
Refleksi : sebanyak mana pencapaian kita?

Alhamdulillah, pengalaman menyambut syawal amat berbeza daripada tahun yang sebelumnnya. Sambutan di luar negara ternyata berbeza. Ramdhan juga berbeza. Semuanya berlumba-lumba mencari pahala Allah. Menunaikan amal ibadat. Kerana kita yakin janji Allah.

Di India, tiada bazaar ramadan. tiada pusat shopping yang ada SALE RAYA. tiada promotion hari raya. Tapi, roh ramdhan itu rasa sangat hidup. buat pertama kalinya saya berterawih di masjid, kerana selama ini kami sekeluarga berterawih di rumah atok bersama-sama sanak saudara terdekat.


Friday, August 10, 2012

University Exam


assalamualaikum.

setiap kali update, mesti cakap pasal exam. mintak maaf la ye.

ini bukan exam yang biasa. ini university exam.

UNIS EXAM.
11th Aug - 26 Sept

equation untuk exam ni senang,

LULUS = proceed to 2nd year.

mohon didoakan. moga Allah mudahkan urusan, diberikan ilham ketika menjawab soalan.

Allahumma ja'alna minannajihin wal faizin wa mumtazin fil imtihan fil deen fi dunia wa akhirat.

p/s
mahu pulang ke kelantan dengan hati yang tenang.
ya Allah, bantu kami. 

hasbunallahu wani'mal wakeel.

update :

kepada yang ada masa lapang, dipersilakan tengok short movie ni. 7 minutes worth watching.
*sebak


Sunday, July 15, 2012




فإن مع العسر يسرا
إن مع العسر يسرا
فإذا فرغت فانصب 
وإلى ربك فارغب

Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan
Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan
Maka apabila engkau telah selesai ( dari sesuatu urusan ) tetaplah bekerja keras (untuk urusan yang lain)
dan hanya kepada Tuhanmulah engkau berharap.

berbekalkan janji Allah,kita kuatkan semangat, bulatkan azam,kita tempur !
mohon didoakan kami :)




p/s
betullah ainin cakap, writing in ur very own blog is a way of escapism. lagi-lagi time exam ni. lagi banyak nak kena baca, lagi lah rasa membuak-buak nak update blog. 



Tuesday, July 3, 2012

graded potential

status : nearing to block 4 exam and university exam.
mode : struggling


time flies. few weeks before wrapping up 1st year medical school, insyaAllah. few weeks before going back to kelantan :)))

juniors from INTEC have started to ask lotsa questions regarding Manipal. The studies, the life here. InsyaAllah, if time permits, I'll write something about that here. might be useful for those who may be coming here this september. oh ya. FYI, most of the seniors will be on vacation, so we wont be able to entertain u guys by the time u arrive india :) but dont worry. there must be some seniors who are not going back to malaysia.

one big exam is coming very sooon. 
part kita, USAHA.

the rest, serah kat ALLAH.
tawakkal.

cukuplah Allah bagiku.






Monday, May 14, 2012

from three to four

Alhamdulillah, block 3 is over.

and block 4 has started, without any gap. habis exam hari jumaat, sabtu start block 4. penat? yes we are. tapi itulah medic, specifically in india. lagi-lagi 1st year. Did i mention how many days we have lectures every week? no I dont. 6 days per week, 8am-4pm everyday except saturday 8am-11.30am. hari ahad je hari full day weekend. dan hari ahad lah nak buat everything. just name it. but we get used to it. kalau dapat cuti hari sabtu, (which is very rare, sekali je dapat ) kitorang macam tak tahu nak buat apa sebab cuti weekend macam lama sangat. dapat cuti weekend 2 hari macam dapat cuti sebulan! pelik? haha. itulah budak-budak 1st year. adik-adik yang bakal ke MMMC this coming september, be mentally and physically prepared okay?

less than 4 months to go before unis exam. things are getting tougher. kena banyak-banyak usaha, the rest, serah pada Allah :)

p/s
kembali kepada laila ha illallah :)





Monday, May 7, 2012

dy/dx = 0






status : masih lagi dalam jihad akademik.

bila manusia berbicara tentang hati dan perasaan, 
tiada lain yang perlu dirujuk, selain Allah pemilik hati.

soal siapa yang bakal melengkapkan diri, 
bukan sesenang mengaku hari ini, esoknya menidakkan.
bukannya perkara main-main.

kalau boleh, biarlah sekali.
bukan berkali-kali.

ungkapan teragung, hanya pada yang layak.
bukan yang sekejap layak, sekejap tidak.

manusia, bila sudah sampai dy/dx = 0,
bantulah dia. untuk sentiasa istiqamah.





p/s
'dy/dy = 0' bermaksud turning point kepada yang pernah belajar addmaths.


Tuesday, May 1, 2012

Battle



Assalamualaikum.

mode : Block 3 Exam

yeah. Block 3 exam has started.
one down. 10 more to go.
MTF Questions, Essay Questions, Spotters, Practical and Viva.
for all Physiology, Biochemistry, Anatomy and Histology.

cortisol level has increased. harap-harap taklah over sangat. still tolerable. boleh dikawal. :)

semoga dipermudahkan segala. Allah lihat usaha kita :)

Gambatte Kudasai!

tawakkal tua'lallah :)




p/s
65 :)

Sunday, April 22, 2012

Le Tour de India


Assalamualaikum :)

Pagi ni rasa ada mood nak share some pictures taken during our tour around the North India last February.

and I want to apologize to some of u who are waiting for my tour stories. I did promise to write about it here, but I can't simply put my experience into words. It is just so... difficult. It's priceless. Nak tahu kena bayar. hehe.

silakan tengok gambar-gambar. bukan gambar moments. but more to tempat-tempat yang kitorang pergi. credit to kawan saya yang tak mahu dikenali :)

3:191
Who remember Allah while standing or sitting or [lying] on their sides and give thought to the creation of the heavens and the earth, [saying], "Our Lord, You did not create this aimlessly; exalted are You [above such a thing]; then protect us from the punishment of the Fire. 
(Ali 'Imran : 191)

the most awaited place!  rasa macam mimpi dapat tengok Taj Mahal. macam lukisan. sangat lah cantik.



Ramai sangat orang time ni. sebab Taj Mahal bukak waktu petang hari tu sebab ada President Great Britain 
kot yang datang melawat waktu pagi. so 'accumulate'lah semua orang dari pagi sampai petang.
  tiket untuk foreinger was Rs750 each. kalau local people Rs75. can you believe it ? 
but alhamdulillah, kitorang dapat advantage. dengan bantuan tour guide, kitorang dapat potong queue. 
and dapat cut masa lagi cepat. berbaloilah tiket mahal, takkan nak beratur panjang yang amat jugak. hehe


Gate of India.
Depan Taj Mahal Hotel yang pernah kena terrorist attack tu. Tepi laut. Pun cantik :)

Tepi Gate of India. Sampan-sampan banyak. 

cantik kan ? ^^

Another view


Elephanta Cave.
 Cool

View Gate of India daripada arah laut dalam ferry. Angin sejuk cucuk sampai tulang

 Palace.
Somewhere kat Jaipur.

Qutb Minar.
Kat sini diukir tulisan jawi. tak sure ayat quran atau tidak

Manali.
 Finally, it was snowing ! -20 degree kalau tak silap

Subhanallah :)

saya suka yang ini :)

Shimla.
Area Go-Kart after horse riding

Jama' Masjid.
 
Disini hilangnya camera tersayang
banyak lagi tempat-tempat yang tak menarik cuma tak upload je gambar. sebab tak ada gambar yang macam ni. sorry!
 The End.


Friday, April 13, 2012

the knot

Assalamualaikum ! ^^

kalau anda perasan sekarang, banyak sangat post-post emo di facebook, dan dengar nya di tweeter juga. maaf, saya bukan penghuni tweeter, tak perlulah nak tweet segala benda yang jadi. biar malaikat kiri kanan je yang tulis semua yang kita buat. harap-harap yang di'tweet' malaikat kanan lah yang paling banyak  :)

dan kebelakangan ni, ada yang berbicara pasal sahabat. tentang bersahabat. kawan. rakan. friend. BFF. dan yang sewaktu dengannya. 

dan ada yang berkongsi rasa hati.

ditambah keluhan yang selalu didengar,

" susahlah macam ni, orang asyik terasa dengan aku. ingat aku tak de perasaan ke? aku pun terasa jugak.  sampai bila nak tahan? sampai bila kita je yang kena jaga hati diorang ? penat lah macam ni. "

soalan-soalan yang kita selalu dengar ialah, 

"ko rasa macam mana nak elakkan diri daripada terasa dengan orang ? "

"apa kita kena buat bila rasa kita terasa dengan seseorang tu ? "


sebagai manusia, kita tak lari dengan rasa tu. terkilan dengan kawan. terasa. ambil hati dengan sikap dia. kadang-kadang kita sendiri pun still tak faham-faham lagi kawan kita ni macam mana even dah kenal lama ( terpulang kepada anda nak tentukan phrase "kenal lama" tu dalam jangka masa yang bagaimana)

saya asyik terfikir, dan kadang-kadang memberi pandangan yang tak jugak menyelesaikan masalah orang. cuma pendapat dan pandangan. bukan bentuk solution.

ada jugak pernah satu solution diberikan, ini pun berdasarkan pengalaman orang lain.

kalau kecil hati dengan seseorang, beritahu je orang tu. dengan cara yang baik.

katakanlah, kawan anda bergurau dengan anda. dan dia kira, gurauan itu gurau yang biasa-biasa. alah, gurau member-member. member-member kan dah kalis gurau? 

dan apa tindakan anda?

pendam rasa? makan liver ulam heart? (makan hati ulam jantung) gitu? 

kata seorang sahabat, pernah dia luahkan rasa kecil hatinya kepada orang yang berkenaan.
dan alhamdulillah, sahabatnya itu terima luahannya. 

contoh,

"Assalamualaikum awak. hehe. sorry lah kacau. study ke? ke tengah mengadap facebook? ni nak cakap sikit ni. mula-mula saya nak mintak maaf dulu. sorry yeh kalau buat awak terasa ke ape ke ?

ni ha, tadi kan awak ada cakap bla bla bla bla kat saya. saya tahu awak gurau je. tapi entahlah. hari ni saya sensitif sikit kot. ada la sikit saya terasa. so saya cepat-cepat bagitau awak. takut nanti bila accumulate lama-lama, ada pulak orang yang nak cucuk jarum. nak buat saya lagi terasa ke ape ke. maybe sebelum ni saya ada buat salah kot ngan awak, sebab tulah saya pulak yang rasa sekarang. sorry ye :) "

p/s
jangan lupa letak smiley, sbb dengan kewujudan smiley dalam msg boleh mengubah mood kita baca msg tau ! :)

contoh lagi.

oh takpelah.

dengan

oh takpelah :) 

agak-agak anda, ada beza tak cara penerimaan kita ?
yang pertama nampak macam kita tengah cakap dengan muka ketat.
yang kedua nampak lah "takpelah" kita tu dengan senang hati.
atau dua-dua tak de beza? terpulanglah. hehe :)

dan saya rasa, yang PALING penting dalam bersahabat ialah,

berlapang dada.

sangat penting.

terima kekurangan kawan macam mana, bukan asyik nak ubah dia jadi macam kita. tak best lah dunia ada orang macam kita je kan ? tak de variasi. no colours.

tapi macam mana nak berlapang dada? cakap senang, ce try buat skeet.

sentiasalah husnu zhoon dengan kawan, dan dengan sesiapa sahaja.
jangan dok suka nak buat cerita macam macam even kita sendiri tak tahu cerita sebenar.
tokok tambah ni la penambah perisa paling best. tapi husnu zhoon juga ada tempatnya. takkanlah tengok kawan buat maksiat depan mata nak berhusnu zhoon, ye dok?

ok, ni nak share hadis pasal sahabat. source


Telah bersabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari & Muslim: Maksudnya perumpamaan teman yang baik dan teman yang tidak baik ialah umpama wangi-wangian dan tukang besi. Adapun pembawa wangi-wangian, sama ada dia memberinya sedikit ataupun anda membeli daripadanya sedikit ataupun kamu dapat mencium daripadanya bau yang wangi. Manakala tukang besi, sama ada dia membakar bajunya ataupun kamu akan mencium daripadanya bau-bauan yang busuk.
Telah bersabdanya Rasulullah SAW sebagaimana yg diriwayatkan oleh Al-Tirmizi yang bermaksud, seseorang itu akan terpengaruh dengan temannya. Maka hendaklah seseorang kamu itu memilih siapa yang harus dijadikan teman.
Daripada Abu Hurairah r.a. yang maksudnya, bahawasanya ada seorang lelaki yang pergi menziarahi saudaranya yakni sahabatnya di sebuah kampung yang lain. Lalu Allah menyuruh seorang malaikat untuk memerhatinya di dalam perjalanan.
Lalu malaikat itu bertanya kepada lelaki itu, “Hendak ke mana engkau?”
Lelaki tersebut menjawab, “Aku hendak menemui seorang sahabatku di kampung itu”.
Malaikat bertanya lagi, “Adakah bagimu bumi kepadanya yang engkau mengharap balasan daripadanya?”
“Tidak, aku mencintainya kerana Allah SWT.”
Maka berkatalah malaikat itu kepadanya, “Bahawa sesungguhnya aku ini adalah utusan Allah kepada engkau. Bahawa sesungguhnya Allah SWT telah mencintaimu sebagaimana kamu mencintai dia kerana Allah”. (Hadith riwayat Muslim).
nak kawan dengan orang-orang wangi, tapi diri sendiri tak jadi wangi pun tak best kan ? jom jadi pembawa wangi-wangian! boleh share wangi dengan orang lain jugak. kita dapat manfaat, orang lain pun dapat :) oh haa, tapi peringatan untuk wanita muslim. jadi pembawa wangi-wangian bukan bermakna kena pakai perfume setengah botol sehari, tak. pemakaian wangi-wangian di hadapan orang bukan mahram tu sebenarnya dilarang dalam Islam. so, pembawa wangi-wangian ni maksudnya jadi orang yang bermanfaat kepada orang dan yang sewaktu dengannya.

next is, kita kena tahu bahawa ;

Rasulullah S.A.W bersabda yang ertinya,
“Seorang muslim adalah saudara muslim yang lain, tidak boleh dikhianati, didustai, tidak dihinakan orang.”(Riwayat at-Tirmidzi).

maafkan semua orang sebelum tido, ye!

dan jangan lupa untuk berdoa yang elok elok best best untuk sahabat kita. moga-moga jumpa kat syurga! :)


p/s
dah lama tak taip post panjang-panjang :)















Tuesday, April 10, 2012

Always No. 1


Source


I was a foolish little child
Crazy things I used to do
And all the pain I put you through
Mama now I'm here for you



For all the times I made you cry
The days I told you lies
Now it's time for you to rise
For all the things you sacrificed


Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you


Mom I'm all grown up now
I'ts a brand new day
I'd like to put a smile on your face everyday


Mom I'm all grown up now
And it's not too late
I'd like to put a smile on your face everyday


You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
Oh oh
number one for me


Now I finally understand
That  famous  line
About the day I'd face in time
Coz now I have a child of mine


Even though I was so bad
I've learnt so much from you
Now I'm trying to do it too
Love my kids the way you do


Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you


Mom I'm all grown up now
I'ts a brand new day
I'd like to put a smile on your face everyday


Mom I'm all grown up now
And it's not too late
I'd like to put a smile on your face everyday


You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
Oh oh
number one for me


There is no one in this world
That can take your place
Oooh I'm sorry for ever taken you for granted


I will use every chance I get
To make you smile
Whenever I'm around you


Now I will to try to love you
Like you love me
Only God knows how much you mean to me


Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you


Mom I'm all grown up now
I'ts a brand new day
I'd like to put a smile on your face everyday


Mom I'm all grown up now
And it's not too late
I'd like to put a smile on your face everyday

The number one for me
The number one for me
The number one for me
Oh oh

number one for me

Sunday, April 8, 2012

Khutbah terakhir Rasulullah s.a.w. disampaikan pada 9hb Zulhijjah Tahun 10 Hijriyah di lembah Uranah, Gunung Arafah




WAHAI manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan. Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarkanlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir pada hari ini.


Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapa pun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi. Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar. Maka berjaga- jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkaraperkara kecil.

Wahai manusia sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu mereka juga mempunyai hak di atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang. 
Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan belemahlembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia, dengarlah bersunggah- sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadan, dan tunaikanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah Ibadah Haji sekiranya kamu mampu. Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam taqwa dan beramal soleh. Ingatlah, bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan di atas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.

Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selamalamanya.Itulah Al-Quran dan Sunnahku .Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain.

Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku.

Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalah-Mu kepada hamba-hambaMu.






Subhanallah, sayang sungguh nabi kepada kita. 
even tak pernah tengok umat baginda selepas kewafatannya, baginda tetap rindu, kasih dan risau terhadap kita. He missed us even though he never met us before. siapa lagi nak rindu kita macam Rasulullah ?

kita umat nabi terakhir, tapi kitalah umat yang insyaAllah pertama akan masuk syurga. agak-agak, kita tergolong dengan golongan tu tak ?

Selawatlah banyak-banyak kepada Rasulullah, ikutlah sunnahnya, lakukanlah apa yang Rasulullah pesan. Moga-moga, di akhirat kelak, Rasulullah kenal kita, beri syafaat kepada kita. insyaAllah. Moga bertemu di Jannah :)


p/s
rasa macam nak higlight the whole khutbah. semuanya penting, kan ? :)


ber Liqa' Mahabbah

Assalamualaikum :)

Alhamdulillah, jumaat lepas ada Liqa' Mahabbah, iaitu majlis untuk sambut junior-junior yang baru masuk a few weeks back. mungkin ini kali terakhir nama Liqa' Mahabbah digunakan, insyaAllah akan dibuat penjenamaan untuk intake yang akan datang. 

Theme : Arabian night.
credit photo : Ipong Ainur Atiqah
seronok gembira senang hati kita semua begini  :))

disini ramai orang berukhuwah, try kenal-kenal senior manipal yang sangat ramai! imagine, satu batch dah ada about more than 50 kot Muslims malaysian. my batch ada 78! tu paling ramai setakat ni rasanya. and now dah ada 5 batch MBBS, 2 batch BDS. tapi kesian jugaklah kat batch junior baru masuk ni, ada macam lebih 10 orang je muslims, termasuk muslimat. tapi takpe, insyaAllah diorang boleh survive. :)

and di Liqa' Mahabbah, alhamdullillah, telah diperkenalkan satu kumpulan Qasidah manipal yang baru ditubuhkan (rasanyalah). dah tak jealous dah dengan community muslim kat negara lain since diorang dah ada kumpulan nasyeed. hehe. at least kita ada medium lain selain Islamic Youth Association untuk berdakwah. Teruskan usaha, Qasidah Experience ! 

oh ya, ni link Qasidah Experience malam Liqa' Mahabbah. entah kenapa tak boleh nak post kat sini.

Saturday, March 31, 2012

Beat the Procrastination !



thank you ProductiveMuslim for the cute doodle of the month !

insyaAllah, way to beat the procrastination up !

Friday, March 30, 2012

muhasabah




Hakikat by Durrani

Pabila terasa diawasi Tuhan
Rasa berdosa setiap masa
Rasa hina diri dengan Tuhan
Rasa syukur dengan nikmat Nya
Jiwa derita dengan dosa
Hati rasa kurang amal pada Nya
Itulah hakikat sifat kehambaan
Bahagia

Allah ya Allah
Mukmin sejati sentiasa waspada
Dari dosa tanpa sengaja
Apatah lagi dosa yang nyata
Umpama gunung jatuh padanya
Segala-galanya untuk Tuhannya
Jiwa derita dengan dosa
Hati rasa kurang amal pada Nya
Itulah hakikat sifat kehambaan
Bahagia
Gerak laku bertambah kaku
Lantaran nafsu yang telah jemu
Namun diriku bertambah malu
PadaMu ya rabbi
Yang miliki sifat An-Nasru

macam kena hempap dengan gunung ganang

Friday, March 23, 2012

the pillars

the night and days, subhanallah ! source

Are we still remember the 5 pillars of Islam ?

1.  Mengucap dua kalimah syahadah
2.  Sembahyang lima waktu sehari
3.  Mengeluarkan zakat
4.  Berpuasa di bulan Ramadhan
5.  Menunaikan Haji

if we claimed ourselves a true Muslim, have we completed all the pillars of Islam ? and if yes, have we done it perfectly? 

Lepas maghrib hari ni ada sharing session kat masjid Manipal by local sisters. Salah seorang dari meraka share pasal pillars of Islam, and she asked, 

"are we going to claim that we are true muslim ? but have we completed the 5 pillars of Islam ? "

at that very moment I realized, rukun Islam yang lima tu pun tak siap lagi, nak claim saya ni true muslim ? Yes I am a Muslim. tapi masih tak cukup kan ? kalau cakap pasal rukun, kena buat semua baru sah. tapi rukun Islam pun ada kelonggaran. contohnya, yang kelima iaitu menunaikan haji, tapi bagi orang-orang yang mampu.  

so kalau sebelum ni plan punya lah best nak gi sana sini, nak gi umrah pun termasuk dalam list. tapi bila fikir-fikir balik, apa kata kita dahulukan yang penting, which is haji, kan lebih elok ? kena simpan duit lah, insyaAllah. hidup kita pun tak tahu sampai mana. kena plan awal-awal, insyaAllah. moga-moga Allah permudahkan :)


p/s
Anatomy Test 1 Block 3 is over. Kena double times triple extra work nih, esp for the past 2 blocks syllabus.
Gambatte Kudasai !

Sunday, March 18, 2012

Monday, March 5, 2012

Block 3




Block 3 is here now.

No time to be wasted.
I'm gonna strive.
for Allah. For Ummah. For My Ma.

Please Madhiah,
stay on track.
keep your momentum at the very highest level.

Usaha kawkaw.
result, biar Allah yang tentukan.
part kita, buat betul-betul.




Tuesday, February 7, 2012

getting started




Mumbai - Delhi - Agra - Fatepur Sikri -Jaipur -Chandigarh - Manali - Rohtangpas - Kullu - Shimla - Delhi - Bangalore

Bermulalah musafir pertama di bumi India.
Jaulah Mencari Ilahi. 

Semoga Allah mudahkan perjalanan pergi, semasa dan pulang kami.



mode : excited !



Monday, January 30, 2012

may Allah ease the way :)



insyaAllah esok 31st Jan - 2nd Jan 2012 Block 2 Exam. 

31st Jan - Anatomy Essay and Multiple True False
1st Feb - Physiology Essay and Multiple True False
2nd Feb - Biochemistry Essay, Multiple True False, and Practical

semoga Allah mudahkan urusan kami MBBS batch 29 
dan tak lupa juga BDS batch 3 :)


doakan kami !


Sunday, January 22, 2012

row row row your boat

Assalamualaikum

mode : Block exam

" Nakhoda yang jadi hebat pun kena ada air yang bergelora. 
so nak jadi doktor yang hebat pun takkan smooth je jalan kan ? "
(Mohd Fahdi Mohd Ghazali, 22nd Jan 2012)

You are right, brother. It's not an easy peasy way. kena ada obstacles baru best. 
challenging. baru boleh jadi hebat, kan ?
 Gambatte kudasai ! 
YOSH !

Happy Birthday to my dearest eldest brother, Fahdi 
and my dearest aunt, Cik !

tak ada wish hebat hebat macam orang lain. 
but I wish both of u will always be guided, protected and showered with Allah's love. I love you! 
Towards Jannah ! :) 



Sunday, January 15, 2012

phrases of the day

may peace be upon you.





source

Lets make ;
Bismillah
 Alhamdulillah
Subhanallah
 Lailahaillah
 Astaghfirullah
Innalillah
 InsyaAllah
 Our daily phrases. 
 Daily vocab. 
Word of the day
 Introduction of any conversation
Beginning of any act.
Ending of any sentence. 
insyaAllah :)


towards Jannah :)

Monday, January 9, 2012

Nama siapa ?


2011

Ustaz : Awak nama siapa ?
Saya : Madhiah Mohd Ghazali.
Ustaz : Madiyah (cara sebut guna huruf dhad) ?
Saya : Err. kalau eja jawi, mim dal ha ya ha. sebut mad.hi.yah.
Ustaz : Ohh. Ayah awak ustaz ke ?
Saya : Eh tak tak. * senyum.
Ustaz : Ok, Mad.Hi.Yah.

**********************************************************************************

kalau sebut madiyah, maknanya yang lepas.
tapi kalau Mad.hi.yah, maknanya kepujian.
so lagi better sebut mad.hi.yah :)

ini antara isu yang timbul bila cakap dengan orang yang pandai arab.
cara sebutan lain dah bawak maksud yang lain. hati hati bila sebut nama orang.
pastikan yang membawa makna yang baik, kerana perkataan itu juga satu doa :)

p/s
so far dah dua orang panggil mad.hi.yah.
alhamdulillah :)


Followers