By

My photo
Muslim. Daughter. Malaysian. Doctor-to be.

Thursday, October 27, 2011

its Diwali !


its Diwali celebration.
suasana dah start meriah. Lantern 'berterbangan' di udara. mercun pong pong pong merata-rata tempat. fire crackers menghiasi malam. macam perang dah bunyinya. so macam ni celebration Diwali aka Deepavali dekat India, lagi specific di Manipal. Nasib baik kedai makan tak banyak sangat yang tutup. Kalau tak memang kebulur !

a few days back, I had a conversation with aka ( auntie dalam bahasa tempatan ). Banyak rupanya makcik pakcik kat sini yang reti cakap orang putih. Amazed jugak dengan diorang. taklah teruk sangat orang india ni, walaupun dalam negara dunia ke -3. simple-simple english je lah. tapi kira hebat lah kan ? :)

me : so aka, its Diwali. holiday ?
aka : yeah yeah. 3 days. we open back on thursday.
me : oooo. we only got one day holiday! in malaysia, they got one week holiday!
aka : ooooh! ( terkejut ) and she just smiled.
me : so aka, what is special about diwali ?
aka : light. ponda. ponda.
me : ponda ?
aka : yeah. God. god will be here.
me : ohhh

itu a part of conversation kami.

then i realize,
Ponda or Pondo ntah saya pun lupa nama betul god diorang, ada masa diwali je, masa nyala-nyala lampu je.

tapi Allah, 24/7 non stop. always always available. tak payah tunggu hari raya puasa ke, hari raya haji ke. He will always be there for us. kita je sombong tak nak jumpa dengan Allah kan ? teringat kata-kata seorang sahabat, Allah nak sangat jumpa hambaNya, especially pada 2/3 malam. time-time qiam. masa tu Allah yang nak jumpa kita. takkan kita sombong tak nak jumpa Allah kan ? moga-moga sentiasa diberi kekuatan untuk sentiasa berjumpa Allah pada malam-malam hari.

Ya Allah, nak sangat jumpa. Nak sangat borak. Nak sangat curahkan segala, sebab Kaulah yang Maha Mendengar. Yang tahu everything. Yang sangat pemurah dengan kasih sayang. 


1 comment:

sofiainin. said...

suka gler tahap maxs:)

Followers