By

My photo
Muslim. Daughter. Malaysian. Doctor-to be.

Monday, November 7, 2011

Eid Mubarak !

Assalamualaikum.

so this is about my aidiladha celebration at Manipal, for those who concern :)

Aidiladha di manipal lambat sikit dari Malaysia. To be exact, sehari lambat. Tak tahu kenapa, just follow calendar local muslims. So masa orang Malaysia dah happy beraya, kami di sini still macam biasa, tak ada sambutan apa-apa lagi. Duduk dalam bilik buat assignment. T_T

so, early in the morning, kami geng mess ( dewan makan ) breakfast. so this is our meal for the morning of 10 Zulhijjah :)


Gobi Paratha and Pineapple Pudding.
Tea

sedap!

so on the next day baru raya. Hari Isnin. Nasib baiklah Manipal cuti hari ni. Tak sure cuti sebab apa. Kitorang budak-budak first year MBBS memanglah sangat beruntung minggu ni sebab first time weekend cuti 2 hari ! yahoo ! kalau ikut jadual weekend hari ahad je. tak ke penat tu ? =,='

by 7.30 plus plus, kami terus ke Masjid Manipal which is 2 3 minit dah sampai naik auto ( macam beca tapi guna enjin), jalan kaki sampai je tapi sebab nak kejar sembahyang raya, haruslah cepat. and alhamdulillah, tak beza pun sembahyang kita dengan diorang. cuma khutbah lah tak paham walaupun dah dalam dua bahasa ; malayalam dan hindi. after solat salam salam kenal orang local sikit, terus balik bilik.

afternoon, ada lunch party after solat zohor. FYI, jemaah kat sini lambat. lepas azan tu, dalam setengah jam baru solat jemaah. itu cara kat sini. maybe nak tunggu ramai lagi makmum-makmum kot. usai solat zohor, jamuan bermula :)

so here's the food !
Nasi Briyani.
S.U.P.E.R.B !

kalau sebelum ni briyani bukan jadi kegemaran, malah tak rasa nak makan pun kalau tengok briyani, tapi kat sini, IRRESISTABLE !


and there's one desert yang first time jumpa kat Manipal, 

Sewaiyyein

and again, MARVELOUS!

dengan kata lain, semua makanan kat india ni BEST ! 


then daging macam mana?
kata qurban.


entah. mula-mula dengarnya ada mutton, tapi bila sampai ada ayam. mungkin tak sempat nak masak kot after sembelih. yelah ramai tadi. ayam maybe dah goreng awal awal dah.

so after lunch, mestilah photoshoot. a few foreigners ada kat sana jugak. from Nigeria. dan berdasarkan pemerhatian, semasa solat, cara pakaian kita tak sama macam orang lain. cara solat sama. tapi pakaian solat lain. mungkin interpretasi mereka terhadap aurat juga lain. mazhab yang berbeza mungkin. Allah lebih tahu kan?

To conclude ;


Eid Mubarak everyone !
^__________^

3 comments:

tehah. said...

ehmmm. mace sedap jh gobi paratha tuh..yum2

madhiah said...

sedap ! hehe. make sekeping buleh kenye doh !

amie said...

best nye mknn* drools* hhu

Followers