By

My photo
Muslim. Daughter. Malaysian. Doctor-to be.

Wednesday, December 29, 2010

jalan jalan hari selasa

Assalamualaikum :)

Nasib mungkin baik untuk semalam. Baik untuk berada di Bank Islam yang selalu sangat penuh dengan rakyat jelata yang nak buat urusan bank. Biasanya time time nak bukak sem ni penuh la budak budak universiti yang nak bayar yuran sem esp UiTM. Alhamdulillah, sampai je kat bank, whoah! sikit nya manusia ! cepat cepat tekan number. tak mintak slip nak bayar yuran lagi ngan guard yg jaga kaunter slip tuh. heh. nak cepat sangat. padahal tak ramai orang. Memang lucky, tekan screen keluar number 2009. sedang di serve is 2007. Memang berbaloi. :) and nasib baik bank officer tu tak tanya bil bayaran yang sepatutnya di print out. heh. malas lah bazir duit print je. takpelah. asalkan everything went well. :)

okay ni sebenarnye point nak cerita.

Pasar Pasir Puteh
after pergi bank, masuk pasar which is jalan kaki pon memang sampai la from bank islam tu. nenek suruh beli kacang tanah, nak buat kuah kacang. *sape suruh kau telan sampai nak habis kacang goreng tuh ? heh. kan dah kena beli baru. kat pasar u can see ramai lah makcik pakcik yang berusaha menjual to earn for a living. yang muda muda tak nampak lak. muda muda ada lah jugak, tapi as pembeli. and at that time, since we are still in december, it was started to rain. kesian makcik pakcik yang dok jual kat kaki lima tuh. dorang hampar alas untuk letak sayur-sayur dorang yang maybe dorang tanam sendiri sebab tak lah banyak macam tempat lain. basah lah jugak. kalau orang muda macam kita pon boleh rasa nak pakai sweater all the time, ini kan pulak orang tua yang pakai baju pon tak setebal kita, dok tahan sejuk kena tempian hujan semata mata nak dapat duit. kalau sehari, maybe okay, tapi kalau dah berbulan bulan? bertahun tahun? 

some of them maybe around 70 or 80. still masuk pasar nak jual sayur, nak dapatkan duit. sape tak sedih ? lagi lagi kalau kita lalu depan dia, and pakcik tuh panggil " mek mek. mari la beli ni. comey comey nih." ohhmy.tak sampai hati kalau tak stop and buy. tapi nak buat macam mana, we dont need that sayur sebab banyak lagi kat rumah kan? rasa macam sombong giler. dah la orang tua yang panggil. sorry pakcik. :'(

Pakcik Teksi
okay ni cerita pakcik teksi. sebabkan hujan yang nak kata lebat tak lah lebat gila, tapi cukup untuk basahkan stokin bila berjalan dan memang payung diperlukan masa tuh, susah lah nak dapat teksi balik rumah. (oh ye saya pegi bandar pon naik teksi RM1). prebet sapu yang selalu ada tunggu luar pasar pon tak kelihatan. berape kali la bepusing pusing cari teksi . then secara terpaksa i walked to a nearby taxi stop. ramai pakcik teki situ. 3 orang. ramai la tu kan. tapi sorang pon tak nak hantar. common sentence " tunggu sorang lagi ye dik ". aish. sabar. tunggu. but tak de jugak. tp they kept on talking to each other. cakap pasal driver taxi lain. mostly pasal attitude. yang bagus and yang tak. tapi bila pikir pikir balik apa yang dorang  cakap tu pasal diri sendiri, tapi kutuk orang pulak. aish. tak pelah pakcik. saya chow dulu. cari prebet lagi senang. then i walked again, redah hujan pakai payung baru beli kat Econ Jaya RM7.90. *kalau ikot pesan nenek bawak payung awal awal tak yah lah bazir duit beli payung baru.  and alhamdulillah, ada jugak prebet. :)

ohh ye. sini prebet insyaAllah selamat. kalau kat KL, tak nak lah naik.




cuti ada lagi 2 hari. kena siapkan maths c2, c3 c4 cepat cepat ! 

5 comments:

sofiainin. said...

haha:D

yah2,kite dah kna jgkit ng luq=ohmy
haha!

madhiah said...

eh dok. ohmy yah dulu baru dio. haha

salha said...

hahahha...madhiah, sape srh telan habis kacang tu????hahahha...lagi satu..prebet tu ape???

heheh..salam

yg blurr..
salha yg cntik manis

madhiah said...

kepada adik manis salha,
hahaha. dah lapar telan je la yang mana ada kt dapur. separuh balang kacang, tinggal sikit je lgi. heheh. tu yang macam dah nak naik jerawat tuh. hehe

prebet? ohh.
prebet = private
ni macam kereta yang macam taxi, hantar orang mane2. illegal la. private car tp ambik pah hantar orang.kat kelantan ramai orang guna prebet ni. kalau jauh, mmg mahal, tp kalau dekat2, murah je tmbg. mcm teksi je lah. get it ? hehe

yang benar,
madhiah yang comel. HAHA

salha said...

oooooooohhhhhhh...(panjangnye..)ok2..fhm2...hehehhe

Followers